Donatie van een creatiekar en samenwerking Gouden Dagen

Eindelijk (een beetje) uit Corona!!

 

 

Op 24 november 2021 heeft onze stichting een creatie kar gedoneerd aan de stichting Gouden Dagen. Vrijwilliger Peter heeft meegeholpen en de creatiekar samen met Maurice afgeleverd in Haarlem bij een verzorgingstehuis. De komende maanden zullen er vele workshops (schilderen) worden gerealiseerd. Lees hier onder de foto's een mooi interview over deze actie.  

 

INTERVIEW


door Chris Ververs
Utrecht – van een kroeggesprek tot een apparaat dat eenzaamheid moet tegengaan. Een balletje kan soms raar rollen. In dit geval een karretje, want voor deze nieuwsbrief spraken we met Maurice Bongers uit Utrecht: de organisator achter de Creatie-Kar. ,,We wilden iets maken waarmee we ouderen een mooie dagbesteding konden geven.”
 
Het is 2015 als Maurice met twee vrienden in het cafe zit. De veertig-plussers hebben het over hun ouders die bijna ongemerkt veranderden in ouderen. Ze zien dat daarmee ook hun behoefte aan een mooie dagbesteding groeit. ,,Ze lopen tegen de tachtig. Een leeftijd waarop veel mensen ook eenzamer worden. Zo kwamen we te spreken over het onderwerp dagbesteding”, vertelt Maurice over het eureka-moment. 
 
Waar Maurice vooral een prater is, is zijn ene vriend meer een administratief persoon en de ander een creatieveling. ,,Dus wilden we iets maken waar we alle drie onze kwaliteiten in kwijt konden. 
Dan is het leuk om aan te werken en - omdat je er alle drie een beetje verstand van hebt - komt er ook nog iets concreets uit.”
 
De Creatie-Kar dus: een gebruiksvriendelijke, creatieve werkplek die overal geplaatst kan worden zodat dagbesteding laagdrempelig en kostenefficiënt kan plaatsvinden. ,,We zijn natuurlijk eerst gaan rondkijken in verpleeghuizen en buurtcentra. We kwamen tot de conclusie dat er behoefte is aan leuke activiteiten, maar dat het voor veel vrijwilligers lastig is om te organiseren. Met de Creatie-Kar hebben wij die drempel verlaagd”, stelt Maurice. ,,Een zaaltje in een woonzorgcentrum hoeft niet meer helemaal ontruimd te worden als je een keer een schilderworkshop wil geven. De kar is robuust en in dit geval gevuld met kwasten, schildersezels en verf. Hij staat op wielen en kan na gebruik makkelijk in een hoek worden geparkeerd. Een soort mobiel atelier dus.”
 
Aan het prototype werd anderhalf jaar gesleuteld. Uit volgende tests bleek dat gebruikers van de kar met het oorspronkelijke idee aan de haal gingen en zelf invulling gaven hoe de Creatie-Kar kon worden aangewend. In deze testfase werd samengewerkt met verschillende deelnemers van Gouden Dagen. Zo werd bij woonzorgcentrum Hof van Transwijk in Utrecht de kar mee de wijk in genomen. Gevuld met koffie, koekjes, aas en vishengels werd het gevaarte bij een visvijver geparkeerd. ,,Dan wordt er met een heel groepje oudere mannen gevist. Dat hadden wij nog helemaal niet bedacht. Echt geweldig! Die kar vormt zo een ontmoetingspunt en dat trekt weer andere ouderen aan.”
 
In Haarlem wordt de Creatie-Kar bij Gouden Dagen Sint Jacob gebruikt voor schilderworkshops terwijl elders naaimachines op de uitklaptafels worden gezet. ,,Hij is voorzien van elektriciteit en ouderen kunnen er vanuit hun rolstoel aan werken. Erg mooi dat het nu breed ingezet wordt”, vindt Maurice. 
 
In totaal zijn er vier Creatie-Karren in gebruik op verschillende locaties. Natuurlijk hoopt Maurice dat het initiatief breder uitgerold wordt. ,,Laten we hopen dat het de maatschappij lukt om meer van dit soort structurelere oplossingen voor een probleem te vinden. In dit geval aandacht voor eenzaamheid onder ouderen die met een mooie dagbesteding nog kunnen genieten van een mooie ouwe dag.”